2021: Ons 25-Jarig jubileum!

In 2021 bestaat Capella Vocale 25 jaar, en dat verdient een aantal bijzondere activiteiten. Zowel onze luisteraars als (project)zangers willen we mee laten genieten. Meer weten? Klik hier.

Voorjaarsconcert 2020 afgelast vanwege Corona

13-mrt, 2020 - Vanwege de coronacrisis is het concert op 19 april afgelast. Ook de optredens tijdens de Leidse Hofjesconcerten (in juni) en de Open Monumentendagen (in september) gaan helaas niet door. Capella Vocale gaat intussen wèl door, onder andere met online repetities. We werken aan een bijzonder kerstprogramma, dat we op 13 december 2020 hopen uit te voeren.

17 november 2019: Requiem Duruflé

Op zondag 17 november werd in de Hartebrugkerk in Leiden het beroemde Requiem van Maurice Duruflé uitgevoerd. Onder leiding van Monique Schendelaar kon men de uitvoering horen voor koor, orgel en cello. Organist was Chris de Graaf, cellist was Paul Janse. Mezzosopraan Marie Anne Jacobs nam de solo in Pie Jesu voor haar rekening. Capella Vocale completeerde het concert met twee motetten van Johann Sebastian Bach: Komm, Jesu, komm en Lobet den Herrn.

Het Requiem is Duruflé’s grootste en bekendste werk. Een testament van geloof, troost en rust. Daarmee trad hij in de voetsporen van Gabriel Fauré. Diens requiem uit 1893 vormde een onmiskenbare inspiratiebron. Duruflé baseerde zich op de oude, eenstemmige gregoriaanse gezangen maar vervlocht deze met moderne harmonieën. Bijzonder is de rol van het orgel. Dit heeft niet de traditionele  begeleidende rol, maar het eist zijn eigen partij op naast het koor. Chris de Graaf bespeelde hiervoor het fraaie Maarschalkerweerdorgel uit 1877.

19 mei 2019: O, let me live

“O, let me live” - het klinkt wellicht als een noodkreet vanuit het Verenigd Koninkrijk in tijden van Brexit, maar het is een verzuchting van alle tijden, in dit geval ontleend aan een werk van Thomas Tomkins (1572).  Capella Vocale belichtte dit thema in Engelse koormuziek uit verschillende tijdsperioden. Dit leverde een gevarieerd concert op met werken van oude componisten als William Byrd en Henry Purcell tot hedendaagse grootheden als John Rutter en John Taverner.  Medewerking werd verleend door mezzo sopraan Emma Brown.

4 november 2018: Ay, Amor!

Met de titel Ay, Amor! slaat Capella een heel andere muzikale richting in. De profane muziek overheerst, in tegenstelling tot het passieconcert van voorjaar 2018, dat louter religieuze muziek omvatte. Vooral het stuk Ay, Amor!  Van Castelnuovo-Tedesco doet een beroep op kwaliteiten van de zangers die meestal in Capella onderbelicht blijven: theatraal uithalen en muzikaal verleiden. Joost Klein Haneveld begeleidde ons op zijn gitaar en bracht de sfeer van het stuk duidelijk aan ons over. Met dergelijke muziek is er maar één weg: je moet er overtuigend voor gaan.  En dat deden we dan ook. Na afloop zeiden bezoekers dat ze Capella nog nooit zo hadden gehoord. Een compliment!